WORLDEF İstanbul 2023 Etkinlik Notları

 (Bu yazının giriş bölümü 17 Haziran 2023 ‘te yazmıştım.) 

Geçen hafta yani 8-9-10 Haziran 2023 tarihleri arasında Worldef e-commerce fuarına katılma imkanım oldu. Fuarın başından sonuna kadar katılan kişiler varsa eğer onlardan birisi de benim. E-ticaret işiyle ilgilenen hemen herkes Worldef’i duymuş olabilir. Bende çok duydum ama benim zihnimde hep soğuk, resmi bir izlenim var nedense. Nedenini bilmiyorum.. Fakat etkinliğe katılınca öyle olmadığını gördüm. Şu an aktif olarak e-ticaret yapan biri değilim. Elimden geldiğince Amazon, Etsy gibi platformlarda iş yapmak için çok çabaladım. Bir çok eğitimler aldım. Hatta o etkinlikte olan şirketlerden birinden etkinlik sonrası arbitraj eğitimi aldım. Ama oda başarısız oldu. Hal böyleyken benim gibi bu alanlarda hiç başarı elde edememiş birinin orada ne işi vardı? Neden 1 gün değilde 3 gün boyunca ordaydım? Neler yaşadım? Etkinlikten gördüğüm fırsatlar ve güzellikler nelerdi? Bunları paylaşmak istiyorum. Buyurun, her şeyin başladığı o günden başlayalım 🙂 

Geçen yıldan tanığım bir Etsy grubu var. Etsy İle Gelir. Hatta bir ara beni Telgram grubundan atmışlardı. Sırf grubun enerji ve sinerjisinden dolayı gruba tekrar katılmak için geçen yıl yani 2022 yılında düzenledikleri etkinliğe katılıp Kerem Bey’e tekrar gruba dahil etmelerini söylemeye gitmiştim. Bununla ilgili 2 tane yazım var ama halen yayınlanmayı bekliyor 🙂 ( o yazılarımı geçen gün yayınladım çok şükür. Birinci , ikinci yazılar ve etkinlik notları için tıklayabilirsiniz )

Kerem Bey’i twitter’da takip etmeye başladım. 2 hafta öncede kendisinin twitterda Worldef’e katılacağını yazdığını gördüm. Hatta güzel bir konu başlığın hakkında konuşacaktı. Nasıl başvurulacağını araştırırken karşıma 490 TL gibi bir fiyat çıktı. Benim şimdiye kadar bir fuara gitmek için para verdiğim vaki değil 🙂 

Daha sonra bunun ücretsiz olup olmadığını Kerem Bey’in tweetinin altına yorum olarak yazdım. Sağ olsun bir takipçi arkadaşımız yardımcı oldu. Sanırım Trendyol satıcıları için indirim varmış. Bana o  linki göndermiş. Bende o linkten kayıt oldum. Daha sonra fark ettim ki o fuara katılan ve hemen her katılımcının indirim kuponu verdiğini gördüm.

Daha sonra etkinlik takvimine baktım. İlk başta sahne isimleri çok dikkatimi çekti. Sürat Kargo-Aras ve Extensip Amazon ve Fonbulucu gibi 8 sahne vardı. Her sahnede 3 gün boyunca her saat farklı bir konu anlatılacaktı. Teker teker her sahnenin her gün ve her saatte ki konuşma konularına bakınca dedim ki: “ Benim kesinlikle orda olmam lazım.” Daha sonra toplu halde düzenlenmiş panel ve workshop listesini gördüm. Tam 265 konuşma ve konu başlığı vardı. Bu inanılmaz bir rakam. Dolu dolu. Amazon’dan Etsy’e, kargoculuktan yatırıma, başarı stratejilerinden dikkat edilmesi gerekenlere kadar onlarca konu başlığı vardı. 

Fakat etkinliğin ilk 2 günü hafta içine denk geliyordu. Konuşma başlıklarından yola çıkarak etkinliğin faydalı olacağını düşündüğümden senelik iznimden 2 günü feda edip işyerinden izin aldım.

Buradan sonrasını bugün yani 10.01.2024 tarihinde yazdım. 

Fuar yeri İFM’nin arkada kalan uzak yerinde oldu. Fakat yönlendirme olmadığı için önce bütün herkes cümbür cemaat metronun karşısında ki İFM binasına gittik. Ordan da diğer yere. Daha sonra öğrendim ki Aras Kargo’nun golf sahalarında ki araçlar gibi olan araçları metro ve fuar alanı arasında sürekli yolcu taşıyorlarmış. Diğer 2 gün o araçlarla gidip geldim.

Etkinlik için özel bir uygulama yapılmış. Hangi konuşmaya katılmak isteniyorsa onun için alarm kurma ve takip etme uygulaması. Birbirinden değerli o kadar konu, konuk vardı ki anlatamam. Harika bir program hazırlamışlar. Değil 3 gün 5 gün bile sürse giderdim. O kadar güzeldi. Bu işten para kazanamıyorum ama orda olmak beni çok mutlu etmişti.

Aslında orda yaşadıklarımı ve aldığım notları gün gün paylaşacaktım. Fakat üstünden zaman geçti. Şuan aklımda kalan izlenimleri kısaca paylaşacağım. 

1-Extenship Sahnesi,  Ekim KAYA ve Dropshipping İş Modeli

Extenship Sahnesinde 3 gün boyunca ağırlık dropshipping iş modeli üstünde duruldu. Daha önce dropshipping için olsa gerek buradaki konular daha çok dikkatimi çekti. O sahneye çıkan bizden sonra bazıları Ekim KAYA’ ya gönderme yaptılar. Kiralık havuzlu ve lüks arabalarla yapılan sunumlar verilen eğitimler diye tabiri caizse laf çaktılar Ekim KAYA’ ya.

Aslında sadece Ekim KAYA için bile bu yazıyı yazarak bitirebilirim. Neden mi?

 Ekim KAYA Dropshipping İş Modelini çok kısa bir sürede öğrenmiş ve bunu Türk insanına anlatmayı başarmıştır. Bununla birlikte Türk insanı Amazon’u tanımış ve Türkiye’den dışarı çıkmadan Amazon’da satış yapmayı öğrendi. Dropshipping İş Modeli yapanlar bunun yanlış olduğunu suspend oldukça gördüler. Ama şunu da çok iyi gördüler ki Amazon’da çok büyük kazançlar var. Ve arkasına arbitraj modelleri, PL modellerini öğrendiler. Daha sonra Amazon’da yıllarca satış yapmış insanlar ortaya çıktı. Bu insanlar Ekim Kaya’dan önce Amazon’da satış yapmaya başlamışlar. Ama hiçbiri “ya bu sistemi bizim insanımıza anlalatalım. Öğretelim. Onlarda para kazansın, bizde eğitim ve danışmanlık yaparak para kazanalım diye düşünmemişler. Ta ki bir gün Ekim KAYA diye biri çıkıp bu işteki potansiyeli görene kadar!

Ekim KAYA beni tanımaz. Ama ondan eğitim aldım. Ve o dönemde instagramda sürekli takip ediyordum. Müthiş bir girişimci. Bildiğim kadarıyla şuan Amazon yapmıyor. ama şurası açım ve net : Eğer Ekim KAYA olmasa idi o etkinlikte olanların çoğu bugün olmazdı! NET!

Ekim KAYA durgun suya atılan bir taş gibi  dalga dalga insanların Amazon’la tanışmasına ve döviz kazanmalarına vesile olmuştur. Yani Ekim KAYA olmasa idi bugün çoğu kimse ve genç Amazon’dan bîhaber olacaktı. Amazon fitilini Türk girişimcisine aşılayan Ekim KAYA’ dır.

Bu yazımdan Ekim KAYA’ nın haberi yok. Belki hiç olmayacak. Yani ısmarlama bir güzelleme yazdığım düşünülmesin lütfen. O gün orda olanların bazılarının havuzlu villalı evleri ve kiralık lüks arabalarla yapılan sunumları küçümsemesi bende bu düşüncelerini oluşturdu. Yaptıkları doğru yanlış tartışılır. Fakat şu var ki şuan gördüğünüz eğitimcilerin hemen hemen hepsi (yıllırca Amazon’da satış yapıyor olsalar bile) Ekim KAYA’ dan sonra piyasaya çıkmış kişilerdir.

Bugün Extenship Sahnesi varsa ve o sahnede 3 gün boyunca dropshipping iş modeli anlatılıyorsa ve Extenship yazılımı bu kadar tanınıyorsa yine Ekim KAYA sayesindedir.

Teşekkürler EKİM BEY iyi ki varsınız. İyi ki Türk girişimcisinde kafa açtınız…Türk girişimcisinin ufkunu genişlettiniz.

2-Etkinlikte beni en çok etkileyen ve hoşuma giden bir ticaret modelinden bahsedeceğim.

Girişi Extenship Sahnesi ile yaptım yine o sahneden devam edelim. 2017-2018 gibi Türkiye’de ETSY pek az bilinirken ETSY’ de mağaza açanlardan biriyim. Amazon gibi ETSY’ de pek bilinmezken yine bir girişimci arkadaşımız olan ve ETSY’de satış yaparak kazanç elde eden Ahmet DOKUR isimli bir arkadaş karşıma çıktı. O yıllarda bırakın ETSY’ de satışı, ETSY’nin adını bilen bile yok. Nerede kaldı ETSY eğitimi!! 

 Tabi yine ben hemen bu eğitimi ilk alanlardan oldum. Ama ne oldu? Yine para kazanamadım. 🙂 Etkinlikte sanırım üçüncü gündü. ETSY’de print on demand denilen bir iş modeli var. Print on demand (POD), Türkçe olarak “talep üzerine basım” anlamına gelir. Bu, ürünlerin müşteri siparişi geldiğinde basılması ve üretilmesi anlamına gelir. Özellikle kitaplar, tişörtler, bardaklar, posterler gibi çeşitli ürünler için kullanılır. Yani sipariş bizim satıcı hesabımıza geliyor ama ürünü üreten ve gönderen üretici oluyor. Bizde arada tabiri caizse köprü vazifesi görüyoruz. Extensip sahnesinde bir Türk girişimci bunu yapmış. Hatta bununda uzun bir hikayesi var. Onu belki başka zaman yazarım. Bilemiyorum. Sahnede PReady  vardı. Stoksuz, sermayesiz iş modeli olan dropshipping anlatıyordu. Çok güzel bir sistem kurulmuş. Harika. Tam isteğim gibi dedim sunumu dinlerken. Harika bir iş modeliydi benim içinde. Daha sonra diğer salonda Prinwork şirketini gördüm.  İkisi de çok güzel bir şekilde sistem kurmuşlar. Bir an umutlandım. Tamam ben bu işi yaparım dedim. Etkinlikten sonra iki şirketle  de iletişime geçmeye çalıştım. Ama müşteri hizmetleri ve  teknik destek ikisinde de çok kötüydü. Çok istedim ETSY’de bu şekilde bir satış yapayım diye ama şirketlerle sağlıklı bir iletişim kuramadım. Güzel şeyler olabilir diye ümitlenmiştim ama maalesef olmadı. 

3- Etkinlikte Sadece yabancı eticaret satıcılarının olduğu ve tamamen İngilizce olan bir sahne vardı. Ve simultane çeviri yapılıyordu. TV’de devlet adamlarının katıldığı toplantılarda kullanılan o kulaklıklardan kullandım orda 🙂 O derece herşeyin düşünüldügü bir etkinlikti.

4-Londra’da kaldığım sürede yazın Londra’ya gelen birkaç öğrenci arkadaşla tanışmıştım. Onlardan birisini sahnede gördüm. Stant açmışlar. Diğer 2 kafadar arkadaşları da stantta gördüm. Ticarette o kadar büyümüşler ki bugün hemen herkesin bildiği Aqua di Polo markasını kurmuşlar. Nasıl mutlu olduğumu anlatamam. Nereden nereye… Allah yollarını açık etsin…

5-Fuarlara çok giden biriyim. Fakat bu  kesinlikle diğer fuarlar gibi değildi. Sinerjisi, enerjisi ortam, katılımcılar, girişimciler herkes, her şey muhteşemdi.

6-Gün sonu konuşmalarda Serdar Kuzuloğlu, Özgür Demirtaş vardı. İkisi de çok güzeldi. Demirtaş konferansı acayip kalabalıktı. Oturacak yar bulamadım. O yorgunlukta ayakta dinledim.

7-O sahneden bu sahneye o konuşmadan bu konuşmaya derken yemek yemeye bile fırsat olmadı. Yanımda götürdüğüm bisküvilerden falan yedim. Ordaki restoran pahalı olmasından değil yani 🙂

Bir daha Worldef’ e katılır mıyım, katılsam da 3 gün gider miyim bilemiyorum. Ama eğer siz E-ticaretle ilgileniyorsanız  Worldef etkinliklerine katılmanızı mutlaka tavsiye ederim.

Girişim yolculuğunuz bol bereketli kazançlar getirsin. 

İşte Worldef 2023’ten geride kalanlar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir