Her Gün 50 Sayfa Kitap Okumak Mı? Her Gün 40 Dakika Kitap Okumak Mı?

Okuma Alışkanlığı

Kendi okuma tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki bunun belli bir formülü yok. Ben kendi hayatımda hâlâ bunu tam oturtabilmiş değilim. Gün oluyor bir kitabı 1 günde bitiriyorum. Gün oluyor bir kitabı bitirmeden başından kalkamaz hâle geliyorum. Bazen de gün oluyor 1 hafta 10 gün hatta bazen daha uzun süre kitabın kapağını açmadığım zamanlar oluyor.

Evet kitapları ve okumayı çok seviyorum ama gördüğünüz gibi hâlâ düzenli bir kitap okumaya kavuşmuş değilim. Tüm çabam düzenli bir okur olabilmek için. İşte bunun içinde denediğim ve halen yaptığım yöntemleri anlatacağım.

Önceki gün yazdığım yazıda 2017 yılından bu yana yıllık kitap okuma hedeflerimden bahsetmiştim. Bu hedefleri takip etmek içinde 1000Kitap ve Goodreads uygulamalarını kullandığıma değindim.

Peki bu yıllık hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol izlemeliydim ki hedefimi tutturabileyim. Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Hedef derken zorlama ya da bir baskı unsuru olarak söylemiyorum. Bilakis bunu severek yaptığımı söylemem lazım. Hedef koymak kütüphanemde sürekli artan kitaplarımı okumak için işimi kolaylaştıran bir yöntem. 1000Kitap uygulamasında beni Sıkı Okur olarak gösteriyor. Türkiye ortalaması üstünde kitap okuyan biri olabilirim ama kendi açımdan bu pek yeterli değil. Haftada 1 kitap bile bitiremiyorum. Bu işi kolaylaştırmak içinde hedef koymak daha beni rahatlatıyor.

Her Gün 50 Sayfa Mı?

Geçen yıllarda her gün düzenli okuyayım diye sosyal medya da “her gün 50 sayfa” diye yazdım. İlk birkaç hafta baya uyguladım ama tabi daha sonra düzenli devam ettiremedim.

Geçen sene yani 2023 yılında da 1000Kitap’ta yine “her gün 50 sayfa okumaya var mısın?” diye bir paylaşım yaptım. Bu paylaşımı sayfamın başına sabitledim. Ve her gün kaç sayfa okuduysam onu yazmaya başladım. Okusam da okumasam da 150 gün kadar bunu devam ettirdim.

Fakat günde 50 sayfa okumanın pek kolay olmadığını gördüm. Çünkü her kitap aynı hızla okunmuyor. .Roman, hikaye tarzı kitapları daha hızlı okurken fikir ağırlıklı kitapları okumak daha yavaş oluyor. Bu nedenle her gün 50 sayfa okumak kolay olmadı.

Her Gün 40 Dakika Mı?

Bu sene de bunu şöyle yapayım dedim. Her gün için zaman hedefi koydum. Bunu da 40 dakika olarak belirledim. Bugün 9 Ocak. Bu ilk 9 günde bunu yine tam olarak yaptığımı söyleyemem ama her gün okumaya çalışıyorum. Belli bir disiplin kazanana kadar buna ihtiyacım var. Çünkü ölmeden okumayı istediğim o kadar çok kitap var ki ömrüm buna yeter mi bilemiyorum. Okudukça başka kitaplar karşıma çıkıyor. Onları da listeme alıyorum. Fırsat oldukça da satın alıyorum. 

Çeyrek saatlik bir okumanın gideremediği, bir üzüntüm olmamıştır.” Montesquieu

50 sayfa okumak, belirli bir sayıya odaklanarak kitapları bitirmek ve belirli bir ilerleme sağlamak için faydalı olabilir. Ancak her kitap aynı sayfa sayısına ve okuma hızına sahip değil. Bu yüzden her gün 50 sayfa okumak bazen zorlayıcı geliyor. Kitapları bitirmek için acele etmeme neden oluyor. Bu yüzden bu sene de kendimi sıkmadan dakikalık okuma hedefi koymak istedim. 40 dakika gibi bir zamanı belirlemek, daha fazla odaklanmamı sağlayıp okuduğum kitabı daha iyi anlamanı kolaylaştırabileceğini düşünüyorum. En azından bitirmem gerek okumam gerek baskısını kendi üzerimden kaldırmış oldum. Hangi yöntemin daha uygun olduğunu deneyerek daha iyi göreceğim. Bazı günler daha fazla zaman ayırabilir ve 50 sayfa hatta daha fazla da okuyabilirim. Ama bu sene daha esnek bir zaman dilimi olan 40 dakika önceliğim olacak.

Önemli olan, okuma alışkanlığımı sürdürmek ve keyif alarak öğrendiklerimi, bilgilerimi sindirmek.

Belki 40 dakika okumakta ne ki diyebilirsiniz. Düzenli kitap okuma alışkanlığı olmayan birisi için bu hiçte az bir süre değil. Denemesi bedava 🙂 Düzenli okuyan biri bile olsak her günümüz aynı olmuyor. Hayat meşgalesi, tembellik, yapılacak işler arasında bazen okumalarımız kaynıyor. Birde teknolojinin ve sosyal medyanın bu kadar geliştiği bir dönemde, bunların zamanımızı işgal ettiğini düşününce bu gerçekten hiç kolay değil. Çünkü kitap okumak boş zamanda olan bir şey değil …Bunun için vakit ayırmak gerekir. 

Sonuç olarak herkesin hayatı, tercihleri ve hedefleri farklı farklı.. Mühim olan okumanın sürdürülebilir olması ve bunu alışkanlık haline getirmek. Önemli olan, bundan mutluluk duymak. 

Kitaplar ve okumak mutluluktur. Mutluluğunuz daim olsun.

Peki siz okuma alışkanlığı kazanmak için neler yaptınız ya da yapıyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir