Her sene başında o yıl içinde okumak istediğim kitapların isimlerini genel olarak yazarım. Fakat kitap okuma adeti olarak yani tane ve sayı hedefi belirlemek pek adetim değildi. Ya hiç düşünmedim ya da aklıma hiç gelmemişti diye bilirim. Taa ki 2017 yılında Goodreads uygulaması ile tanışana kadar. Bu uygulama, okuduğumuz kitapları yazıp onlar hakkında ki yorumlarımızı ekleyerek ve istersek kitaba puan verebileceğimiz bir uygulama. Okuduğumuz kitapları arşivlemek adına böyle bir uygulama olması çok güzel. Goodreads uygulamasının İngilizce olduğunu belirtmek isterim. Üniversite de okurken Gürcan PAPATYA hocamız okuduğu kitaplarda ki beğendiği yerleri kağıtlara yazarak arşivlediğinden bahsetmişti. Bir gün o konu hakkında bir şey lazım olursa o arşive başvurabileceğimizi söylemişti. Bende okuduklarımı arşivlemek için 2 tane defter tuttum. Birine hocamızın dediği gibi kitaplarda okuduğum, sevip beğendiğim cümleleri yazmaya başladım. Diğer deftere de okuduğum kitabın adını, okumaya başladığım ve bitirdiğim tarihleri ve hatırladığım kadarıyla kaç sayfa olduklarını yazmaya başladım. Ne kadar devam ettirdim tam hatırlamıyorum ama 1999-2004 yılları arasında 8-10 sayfa okuduğum kitapları o deftere yazmıştım.
2017 yılında karşıma Goodreads uygulaması çıktı. Orda “Reading Challenges” diye bir bölüm var. Oraya bulunduğumuz sene içinde adet olarak kaç tane kitap okumak istiyorsak o sayıyı giriyormuşuz. Tabi bu yıla kadar daha önce bu şekilde okuma adeti olarak bir kitap hedefi koymamıştım. O tarihten beri yani 7 yıldır her sene kitap okuma hedefi koyuyorum. Şu ana kadar tutturamadım 🙂 Ama bu seneki hedefi tutturmak için elimden gelen gayreti göstereceğim inşallah.
Gelelim önceki yıllarda yazdığım hedeflere. Yazının sonunda da bu yılki hedefimi ve neden o sayıyı yazdığımı açıklayacağım. Bu yazıyı yazarken Goodreads uygulamasına baktım. 2017 bu uygulamayı kullanmaya başladığımı görünce çok şaşırdım. Ben Goodreads ‘i 2019 yılında kullandım sanıyordum.
2017 yılı için 142 kitap okuma hedefi koymuşum. Çok ciddi bir rakam olduğunu şimdi fark ediyorum 🙂.
2020 yılında 1000kitap uygulaması ile tanıştım. Uygulamanın içinde “Kitap Okuma Hedefi” diye bir bölüm var. Bu yukarıda yazdığım gibi Goodreads uygulamasında da var. 1000Kitap Türk bir uygulama olduğu için bu yüzden 2020 yılından sonra 1000Kitap’ı kullanmaya başladım.
2020 yılı için 111 kitap hedefi koymuşum 🙂 Gerçekten şaka gibi. Tamam hedefi tutturamamışım ama herhalde o sene okuduğum kitapları da pek yazmamışım sanırım. Çünkü sadece 3 kitap görünüyor.
2021 yılında 77 hedef kitap 11 okuma.
2022 yılında 88 kitap yine 11 okuma.
2023 yılında önce 80 hedef koymuşum. Sonra aklım başıma gelmiş 66 kitap olarak güncelleme yapmışım. Ve 2023 yılını 22 kitap okuyarak tamamlamışım.
Ve İşte 2024 yılı hedefim
Gelelim 2024 yılına. Yani bu seneye. Bu sene şöyle bir hesap yaptım. 41 yaşındayım her seneye 1 kitap hedefi koysam dedim. Gözüme az göründü. 41 yılın hatırına 2 katı kitap hedefi koyarak 2024 yılı için kitap okuma hedef sayımı 82 olarak belirledim.
Goodreads uygulaması da bana bir bildirim göndermiş. Bu yıl ki “challenge” yani meydan okumamı soruyor. Onunla ilgili görseli burda görebilirsiniz. Oraya da 82 kitap hedefim olduğunu yazdım.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Goodreads ve 1000Kitap uygulamalarını kullanıyor musunuz? Ve sizin 2024 yılı için kaç kitap okuma hedefiniz var?
Yorum kısmında düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
Keyifli okumalarla dolu bir yıl dilerim.